Burun ameliyatı sonrasının ilk 6 ayında yaşanan farklılaşmalar, burun ucunun daha estetik bir görünümde incelmesi, kanatların ve girintilerin azalan şişlikler ardından belirginleşmesi, tüm şişliklerin minimum seviyeye gelerek burnun doğal görünüme en yakın konumda yeniden şekillenen yapısının görülmesidir. Burun ameliyatı olduktan sonra ilk altı ay sonunda burnun estetik görünümü net şekilde ortaya çıkarken, burun ucu uyuşukluğu, hassasiyet, sertlik gibi durumlar da ortadan kalmış olur.
Burun Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?
Burun ameliyatı, burunda doğumsal olarak bulunan ya da ilerleyen yaşlarda meydana gelen şekil bozukluklarını kalıcı şekilde gidermek hedefi ile gerçekleştirilen operasyondur. Şekil bozukluğu, kişinin burnunda oluşan bu görünüşten rahatsız olması sebebi ile yapılmaktadır.
Buna ek olarak, şekil bozukluğunun neden olduğu sağlıklı nefes alamama, solunum problemleri gibi durumların giderilmesi için de burun ameliyatı uygulanır. Burun ameliyatları genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Burun deliklerinin arasından açılan küçük bir kesi ile şekil bozukluğuna sebep veren problemli alana ulaşım sağlamak mümkündür. Bu kapsamda uzman tarafından şekil bozukluğuna sebep veren ve bu yol ile solunumu önleyen bölüme müdahale yapılır, operasyon ardından kesi kapatılır. Operasyonlar sonrasında ise burun bölgesinde her hangi bir iz kalmaz. Bu işlem rinoplasti olarak adlandırılır.
Burun Ameliyatını Kimler Yaptırabilir?
- Burunda doğuştan gelen veya bir kaza sonrası oluşmuş, şekil bozukluğu bulunan kişiler,
- Her hangi bir sağlık sorunu teşkil etmemesine rağmen şekil bozukluğu görünümünden rahatsızlık duyan kişiler,
- Şekil bozukluğuna bağlı nefes almakta zorlanan, uyku apnesi gibi problemlere sahip olan kişiler,
- Kemerli burun görünümünden rahatsız olan ve bu şekilde sağlıklı solunum yapamayan kişiler,
- Burun yapısının ve dış görünümünün standarttan daha geniş ve büyük olduğu kişiler,
- Basık ve geniş burun şeklinden dolayı yüz hatlarında estetik dışı görünümü olan kişiler,
- Burun ucu aşırı kalkık olan bireyler,
- Burun delikleri arası mesafede sağlıklı bir simetri olmayanlar,
- Burun eti (konka) büyük olan kişiler,
- Burundan nefes alamayan, uykusuzluk çeken ve burun kanaması yaşayan kişiler,
Tüm bu sorunlardan şikayetçi olan kişiler burun ameliyatı ile doğal görünümlü ve estetik açıdan hoş bir burun yapısına sahip olurken, solunumda zorlanma, ağrı ve kanama gibi problemleri geride bırakırlar.
Burun Eti (konka) Ameliyatı Nedir?
Burun eti, operasyonu, konka adı verilen yapıda gerçekleştirilen ve konka büyümesini ortadan kaldıran ameliyattır. Burundan solunan havanın nemlenmesini ve ısınmasını sağlayan konka büyümüş ise bu operasyon tercih edilir.
Konkanın büyümesi halk dilinde geniz eti ve septum eğrilmesi olarak bilinen rahtsızlıklara sebep olur
Burun Ameliyatı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Burun operasyonlarında dikkat edilmesi gerekenler:
- Hastanın ameliyat öncesinde, kullandığı ilaçlar varsa hekime bilgi vermelidir.
- Ameliyata girerken takı, aksesuarlar ve varsa makyaj çıkarılır.
- Aspirin gibi kanı sulandıran ilaçların kullanımı operasyondan 1 hafta önce kesilmelidir.
- Regl süresinde burun ameliyatı yapılması yerine sonrasından operasyona girmek tercih edilir.
- Soğuk algınlığı ve grip gibi problemler varsa ameliyat ertelenmelidir.
Burun Ameliyatında İyileşme Süresi Ne Kadar?
Burun operasyonlarında, ilk etkilerin kaybolması için 4 ila 6 saat süre geçmelidir. Ameliyatın ardından hasta ayağa rahatlıkla kalkar. İyileşme süresi yapılan operasyonun çeşidine bağlı olarak değişir.
Rinoplasti ve burun ucu ameliyatı ile burun kemiği ve konka ameliyatlarında iyileşme süresi farklıdır. Rinoplasti ameliyatının ardından hasta sadece 1 gece hastanede veya klinikte misafir edilir. Burunda yer alan tamponlar genellikle 2 gün sonra alınır.
10 günlük dönemin ardından ise birey normal yaşantısına ve iş hayatına rahatlıkla dönüş gerçekleştirir. Burun ameliyatından 30 gün sonra, burunda bulunan ödemin ve şişkinlik görünümünün %60 ila %70’i ortadan kaybolduğu görülür. Bir ayın sonunda ise buruna verilen sağlıklı şekil açık şekilde fark edilir hale gelirken, hastanın iyileştiği gözlemlenir. Burun ameliyatı ardından 6 aylık dönem sonunda ise burnun hatlarının tam olarak ortaya çıkması, her türlü sertliğin geçmesi mümkündür.