Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Sebepleri ve Tedavisi
Sağlık açısından hayati önem taşıyan, tüm hastalıkların tedavisinde birincil gelen ve hayat kalitesini arttıran şey, sağlıklı ve doğru nefes alıp vermektir. Hatta kaliteli ve sağlıklı yaşamda, nefesin alınma yollarının dahi etkili olduğunu belirtmekte yarar var. Ağızdan alınan nefesle burundan alınan nefes, havanın kalitesi, daha iyi koku alma ve sağlıklı sosyal ilişkiler kurma alanlarında farklılık yaşanmasına neden olur. Bu yüzden yaşam kalitesi için burundan nefes alıp ağızdan nefes verme yolu seçilmelidir ve bu ilk yaşlardan itibaren alışkanlık haline getirilmelidir. Çocukluk döneminde başlaması gereken bu alışkanlık, çocuklarda burun tıkanıklığı görülmesi ile kaybedilebilir. Bu yüzden erken yaştan itibaren oluşan burun sorunlarının önlemini almak gerekir. Geniz eti, burnun kemik ve kıkırdak yapısında eğrilik, alerjik rinit ya da soğuk algınlığı gibi nedenler sonucu oluşan burun tıkanıklıkları, çocukların hem o anki hem de ilerleyen yaşlarında ciddi sorunlara neden olabilir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması ve bir sorun varsa, sorun tespit edilir edilmez tedavi sürecine başlanması gerekir.
Çocuklarda Görülen Burun Tıkanıklığının Nedenleri
- Doğum anında başlayıp ilerleyen zamanlarda da görülen burun tıkanıklıklarının sıkça rastlanan nedeni, burnun arkasıyla geniz arasındaki bölgenin bir zarla ya da kemikle kapalı olması. Bu sorun,kendini doğum anından itibaren belli eder.
- Burnun arka bölümünde bulunan geniz etinin, bazı çocuklarda daha büyük olması nedeniyle nefes alış verişinde zorluk yaşaması ve burun tıkanıklığına neden olması
- Kronikleşmiş nezle
- Sinüzitle birlikte oluşan burun iltihapları
- Alerjik bünyeye sahip olma
- Enfeksiyonların yarattığı etki
- Grip
- Ev tozu
- Polenler
- Bazı ilaçların yan etkisi
Çocuklarda Burun Tıkanıklığının Etkilediği Alanlar
Çocukların, büyüme, gelişme ve organların kendini yenileme işlemi çok önemlidir. Vücutta bu işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan hormonların büyük kısmıysa uykuda salgılanmaktadır. Çocukların bütünsel olarak gelişiminde en üst verimi alabilmesi için sağlıklı nefes alıp vererek uyumaları gerekir. Burnu tıkalı çocuklarda görülen, açık ağızla uyuma, horlama, yemek yemede sorun yaşama, iştahsızlık, rahatsız, bölünerek uyuma ya da hareketli uyuma tepkileri görülür. Gelişim için en önemli evrelerden biri de uyku ve sağlıklı nefes alıp verme olduğu için burun tıkanıklığı sorununun bir an önce çözülmesi gerekir.
Üç yaş altındaki çocuklarda daha sık görülen tek taraflı burun tıkanıklığı sebeplerinden biri yabancı bir cismin burna sokulmuş olabileceğidir. Bu cisimler, burna girebilecek yumuşaklıkta olur. Örneğin, peçete, yumuşak bir oyuncak parçası, toprak gibi... Aynı zamanda daha sert parçaların burna sokulması daha ciddi sorunlar oluşturabilir. Örneğin, bozuk para, boncuk, toka gibi... Bu yüzden, çocukların oyun oynadığı cisimlere de dikkat edilmelidir. Böyle bir durum, çocuklarda tek taraflı burun akıntısı, tıkanmış taraftan kötü kokan akıntı gelmesi hatta zaman zaman burun kanaması gibi belirtilerden anlaşılabilir. Yapılması gereken, bir doktora başvurarak, yabancı cismin doktor tarafından çıkarılması olmalıdır.
Çocuklarda burun tıkanıklığı durumuna çözüm getirilmediği takdirde, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri de etkilenir. Dikkat sorunu, kişilik değişimi, öğrenmede güçlük çekme, sayılabilecek bazı sorunlardan. Tüm bunlar için, farklı alanlardaki doktorlara gidilip sorunun kökü bulunmaya çalışılır. Ancak unutulmamalıdır ki, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı yaşam, sağlıklı nefes alıp vermekten geçer. Bu bakımından soruna en temel noktadan bakıp, çocukların her şeyden önce bir KBB uzmanına gösterilmesi gerekir.
Çocukların uykularında yaşadıkları burun tıkanıklığı, ağızlarını açarak uyumalarına, horlamalarına neden olur. Bu durum aynı zamanda geniz akıntısı olduğunun da göstergesidir. Bu durumdaki çocuk öksürmeye başlar. Bu durumda, öksürükle birlikte burnu tıkanmış olan çocuğun soluduğu hava ısınmadan ve de temizlenmeden direkt olarak akciğere gider. Bunun sonucunda da ciddi biçimde yaşanabilecek akciğer sorunları ortaya çıkabilir.
Burun tıkanıklığı aynı zamanda kulakları da etkiler. Geniz tarafında bulunan kulak kanalları kapanarak kulakta sıvı birikmesine neden olur. Bu da çocukların işitme kaybı yaşamasına hatta konuşma evresinde olan çocuklarda konuşma bozukluklarına neden olur.
Çocuklarda Burun Tıkanıklığını Giderme Yolları
Özellikle gribal enfeksiyon ya da bu duruma benzer nedenlerle oluşan burun tıkanıklıklarında, bazı önerilerin uygulanması, tıkanıklıkların daha çabuk geçmesini sağlar. Bu öneriler;
- Tuzlu Su: Burnun tuzlu su yardımıyla temizlenmesi, tıkanmış burnun açılmasını ve var olan mikroplardan temizlenmesi sağlar. Ayrıca kıkırdak dokuda bulunan ödemi azaltır.
- Ev içinde peteklere ıslak bez konulması: Sıkça bulunan ortamın kuru olması da burun tıkanıklığına neden olur. Çocukların bulunduğu ortamdaki nem dengesinin de iyi ayarlanması gerekir. Bunun için yapılabilecek basit yöntemlerden biri, ıslak bezleri kalorifer peteklerinin üzerine koymak olur. Soğuk havada ısınan petekler, ıslak bezleri kurutma esnasında buharlaşma yapar ve bu da ortamdaki nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.
- Çocukların bulunduğu ortamda kaynamış su bulundurmak: Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan çocukların bulunduğu ortamda kaynamış ve ağzı açık bırakılmış su bulundurmak da yararlıdır. Kaynamayla çıkan buhar, nemli ortam yaratması bakımından son derece yararlıdır.
- Havalandırma yapmak: Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan çocukların uyudukları ortam, her gün en az 10 dakika havalandırılmalıdır. Ayrıca burun tıkanıklığı sorunu yaşayan çocukların odalarında halı bulundurmamakta da yarar vardır. Çünkü alerjenik burun akıntısı yaratma potansiyeli en yüksek olan akarlar, halıda bulunur.
Çocuklarda burun tıkanıklığı sorunu çözmek çok önemlidir. Bu sorunu çözen çocuklarda, düzenli uyku, sağlıklı gelişim, yerinde iştah ve başarılı bir okul yaşamı görülecektir.