Ani İşitme Kaybı
Ani işitme kayıplarında genellikle belirgin bir sebep olmadığı veya sebebin anlaşılmadığı görülüyor. İşitmede yaşanan ani kayıpların kalıcı olma ihtimali düşük olsa dahi, önlem alınmadığı ve ilaçlarla tedavi edilmediği takdirde risk artacaktır.
Ani İşitme Kaybının Sebepleri
Viral hastalıklar, bakterial hastalıklar, travmatik nedenler, damarsal nedenler, ani basınç değişiklikleri ayrıca geçirilmekte olan bir iç kulak rahatsızlığı, beyin sapı tümörünün bulunması, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda ani işitme kayıplarına yol açabiliyor.
Ani İşitme Kaybının Belirtileri
Ani işitme kaybı, genellikle tek kulakta görülen fakat bazı vakalarda çift kulakta oluştuğu da teşhis edilen bir problemdir. Kulakta sürekli olarak bir uğultu, nabzın aşırı bir şekilde kulakta hissedilmesi, çınlama, kulakta dolgunluk hisleri yaşanmasına yol açar. Kulakta aralıksız bir şekilde yaşanacak olan çınlamalar ve uğultular bir süre sonra asabiyete ve baş ağrılarına neden olacaktır. Tanı yapılacak saf ses odyometri testi ile konulur.
İşitme Kaybının Teşhisi Nasıl Yapılır?
İşitme kaybının tanısı için kulak burun boğaz uzmanının muayenesi ve sonrasında yapılacak işitme testleri gerekir. Bu testin adı saf ses odyometri testidir. Bu test ile hangi frekansta hangi derecede işitme kaybı olduğu tespit edilir. Tanıya bazen manyetik görüntüleme sistemleri de eklenebilir. Sonrasında tedavinin nasıl yapılacağı şekillendirilir.
Ani İşitme Kaybı Kalıcı Olur Mu?
Tek ve ya çift taraflı olma ihtimali bulunan işitme kayıplarında tedavinin en kısa süre içerisinde yapılması gerekir. Aksi takdirde kayıpların kalıcı hale gelme ihtimali yüksektir. Önlem alınmaması, teşhis koyularak tedaviye başlanmaması halinde, vakalarda %35 ila %40 oranlarında kalıcı kayıplar görülebiliyor.
Ani İşitme Kaybının Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Tedavinin yapılabilmesi için hastaların en kısa süre içerisinde kulak burun boğaz hekimine muayene olmaları gerekir. Tedaviye başlama süresinin gecikmesi nedeniyle, iyileşme ihtimali düşecektir.
- Eğer hastanın geçmişinde bir işitme kaybı hikayesi bulunuyorsa, yaşlıysa ve işitmeyle ilgili hastalıkları bulunuyorsa, tedavinin olumlu sonuçlanması zorlaşacaktır
- Kortizon başta olmak üzere anti viral, anti oksidan ilaçlar, plazma genişletici ilaçlar, damar açıcılar, vitaminler, sistemik – bölgesel etkili ilaçlar kullanılır. Tedavinin birinci haftasında yanıt alınamamış ise hiperbarik oksijen tedavisi de tedaviye eklenebilir.