Burun Kanaması
Burun, pek çok kılcal damar içerir. Bu damarların yüzeye yakın olanları ise kolaylıkla zarar görebilirler. Kılcal damarların zarar görmesi neticesinde burun kanaması görülür. Kuru hava veya burnunuzu sert bir cisim ile karıştırmanız da burun kanamasına sebep olabilir.
Burun Kanamasının Sebepleri
- Akut sinüzit
- Alerjiler
- Aspirin kullanımı
- Hemofili gibi kan dolaşımı ile ilgili problemler
- Bazı kimyasallar
- Soğuk
- Buruna yabancı bir cisim sokulması
- Alerjik olmayan rinit
- Burun travmaları gibi etkiler sonucunda burun kanaması görülebilir.
Bunlar dışında alkol kullanımı, lösemi, nazal polipler, burun ameliyatları, nazal tümörler ve hamilelik de burun kanamasında sebep olabilir. Yüksek tansiyonun da burun kanamasına sebep olduğu durumlar ortaya çıkabilir. Eğer burun kanaması ve yüksek tansiyon bir arada görülürse kanama daha uzun süreli olabilir.
Burun kanaması iki ayrı bölge ile karakterize olur. Bunlar ön burun kanamaları ve arka burun kanamaları olarak teşhis edilirler. Ön burun kanamaları burnun ön tarafında bulunan kılcal damarların kanaması ile ortaya çıkar. Bu tip burun kanamaları genel rahatsızlığın büyük bir çoğunluğunu oluşturur. Bu çeşit kanamalar evde tedavi edilebilir.
Arka burun kanamaları, burnun arkasında bulunan atar damarlardan kaynaklanır. Bu tip kanamalar nadir görülür ve genelde ilerlemiş yaşlarda ortaya çıkar. Bu tip kanamalar için mutlaka bir KBB uzmanına gidilmesi gerekir.
Burun kanaması sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Çoğu vakada kanama hemen durur. Eğer aşağıdaki semptomlar devam ediyorsa bir doktora başvurmanız gereklidir:
- Kanama iki yaşından küçük çocuklarda görülüyorsa
- Burnunuzun kanamasına sebep olacak araba kazası gibi travmatik bir durum yaşadıysanız.
- Çok fazla kan kaybı varsa
- 30 dakikadan fazla süre kanama durmadıysa
- Kanama nefes almanızı engelliyorsa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.
Burun Kanamasını Önlemek için Yapılması Gerekenler
Aşağıdaki yöntemleri kullanarak burun kanaması oluşmasını önleyebilirsiniz.
- Burunuzu yabancı bir cisim ile karıştırmaktan kaçının.
- Burnunuzu ani ve güçlü bir şekilde sümkürmekten kaçının
- Burnunuzu temizlerken nazik olun
- Burnunuzu nemli tutun
- Burnunuzu nemli tutmak için uygun kremleri kullanabilirsiniz.
- Kafa yaralanmalarına sebep olabilecek aktiviteleri yaparken kafa ve burun bölgenizi koruyucu kask takın. Kafanızı çarpma sonucu burun kanaması yaşarsanız da zaman kaybetmeden bir uzmana görünün.
- Burun için kullandığınız spreyler var ise bunları doktorunuzun verdiği dozlarda kullanın.
Burun Kanaması Yaşadığınızda Yapılması Gerekenler
- Dik oturun ve hafifçe öne doğru eğilin. Dik oturarak burun damarlarınızdaki kan basıncını azaltabilirsiniz. İleriye doğru eğilmek de burnunuzdan akan kanı yutmanızı engelleyecektir.
- Burnunuzu hafifçe temizleyin. Bunun için uygun burun spreylerini ve dekonjestanları kullanabilirsiniz.
- Kanama tek taraflı olsa bile her iki burun deliğinizi de başparmağınız ve işaret parmağınızı kullanarak sıkın. Ağzınızdan nefes alın. 5 ya da 10 dakika sıkmaya devam edin.
- Eğer kanama durmazsa bütün aşamaları 15 dakika daha uygulayabilirsiniz. Daha uzun süren kanamalarda mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir.
Burun kanamasının tekrar oluşmaması için sümkürmeyin veya bu hareketi çok nazik bir şekilde yapın. Baş bölgeniz göğüs bölgenizden yukarıda olacak şekilde oturun. Ağır kaldırmak gibi sizi zorlayan hareketlerden kaçının. Kanama sonucunda oluşan pıhtılar nefes almanızı zorlaştırabilir; bu yüzden burnunuzu nazikçe temizleyin. Her iki burun deliğinize nemlendirici dekonjestan sprey uygulamanız hem burnunuzu ıslak tutacak hem de kuruluk sonrasında yaşanan kanamayı engelleyecektir. Burun kanaması şikâyeti sık sık oluyorsa ve kanama da bol miktarda kan ile seyir ediyorsa mutlaka bir uzmana gitmeniz gereklidir. Burun kanaması çoğu zaman masum gibi görünse de başka hastalıkların da habercisi olabilir.