Kulak Temizliği
Kulak kiri temizliği, vücudun doğal bir salgısı olarak üretilen buşonun kulak yolunu tıkaması durumunda yapılan bir uygulamadır. Serumen adı verilen bu salgı dış kulak yolunda ve derinin alt kısmında bulunan salgı bezlerinden salgılanır. Kulak zarının bakteri, toz ve kir parçacıklarından korunmasını sağlar. Bu salgı koruma işlevi bitince kendiliğinden kurur ve kulak kepçesine atılır. Halk arasında kulak kiri olarak bilinen buşon temizliğine kısaca kulak temizliği adı verilir.
Kulak Kiri Nedir?
Kulak kiri halk arasında yaygın bilinenin aksine pislik değil bir koruma salgısıdır. Seruman kulak yolunun hafif nemli ve kaygan olmasını sağlayarak kulak zarına dışarıdan gelebilecek bakteri ve tozlara karşı koruma sağlar. Bu salgının temizlenmesi kulak zarını enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır. Serumen sıvısı zamanla kulağın iç kısmına doğru giren partikülleri yakaladıkça katılaşır. Buşon adı verilen katılaşmış sıvı görevini tamamlayınca kulak tarafından dışa doğru atılır. Tozlu ortamlarda uzun süre kalınması halinde buşon miktarı artar.
Kulak Kiri Neden Oluşur?
Serumen sürekli devam eden bir salgıdır ve bu sayede kulak zarı dış etkenlerden korunmuş olur. Sıvı yapıda olan serumen havayı sürekli olarak filtreleyip dışarıdaki zararlı partikülleri yakalar. Buşon oluşumunu arttıran çevresel ve içsel faktörler şunlardır:
- Tozlu ortamlarda uzun süre bulunmak
- Denize girdikten sonra buşonun hacminin artması
- Dış kulak yolundaki yapısal darlık nedeniyle buşonun kulak dışına atılamaması
- İşitme cihazı, kulaklık ve tıkaç gibi cihazların kullanılması
- Kulağın sürekli yabancı cisimlerle temizlenmeye çalışılması
Kulak Kiri Belirtileri Nelerdir?
Kulak kiri belirtileri buşonun farklı nedenlerle kulak içinde birikmesine bağlı gelişen belirtilerle açıklanır. Öncelikle kişide şiddetli kulak ağrısı ve kulakta dolgunluk hissi varsa kulak kiri belirtisinden söz edilebilir. Bunun dışında en çok karşılaşılan kurak kiri belirtileri şunlardır:
- Kulaktan koku gelmesi
- Kulak içinin kaşınması
- Kulak tıkanıklığı veya işitmenin azalması
- Kulakta uğultu
- Kulaktan koyu renkli akıntı gelmesi
- Kuru öksürük
Kulak Kiri Nasıl Temizlenmeli?
Kulak kiri temizliği konusunda evde kulak çubuğu veya kulak mumu kullanımı kesinlikle doğru değildir. Bu tip temizlik ekipmanları buşonu içeri ittiği için kulağın daha da tıkanmasına yol açabilir. Kulak kiri temizlerken şu kriterlere dikkat edilmelidir:
- Kulak kepçesinin temizliği için kulak çubuğu, pamuk ya da yumuşak bez kullanılabilir.
- Tıkanma sorunlarında öncelikle kulak burun boğaz doktoruna muayene olup daha sonra kulak temizletilmelidir.
- Kulak kiri temizliği öncesinde buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatılabilir.
Kulak Temizletmek Doğru Mu?
Kulak yıkama işleminde aspirasyon veya lavaj gibi yöntemler kullanılabilir. Aspirasyon günümüzde daha sık uygulanan yöntemdir.