Çocuğa Kulak Tüpü Takılması
Çocuklarda kulak tüpü takılmasının amacı, orta kulak iltihabı ve östaki tüpünün yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan, işitme kayıplarının giderilmesini sağlamaktır. Çocuğa kulak tüpü takılmasına karar veren kulak burun boğaz hekimleri, kulak tüpünün boyutunu ve tipini belirlemektedir. Sürekli tekrarlayan orta kulak nezlesi ve orta kulak iltihabının kontrol altına alınmasını sağlayan kulak tüpü uygulaması, işitme kaybının da önüne geçecektir. Çocukların orta kulağındaki boşlukla, dış kulak arasındaki basınç dengesini sağlayan kulak tüpü, doğrudan kulak zarına yerleştirilmektedir. Kulak tüpü uygulaması ve ameliyat sonrası süreçler hakkında bilgi almak isteyenler, yazı içerisindeki başlıkları takip edebilirler.
Kulak Tüpü Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kulak tüpü tedavisinin gerekli görüldüğü durumlar, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:
- Sürekli tekrarlanan akut orta kulak iltihabı bulunan kişiler, kulak tüpüyle tedavi edilmektedir.
- Orta kulak sıvısının, kendi kendine geçmemesi ya da klinik tedavi sonrasında etkisini yitirmemesi durumunda, orta kulağa tüp takılmaktadır.
- Kulak zarında çökme meydana gelen kişiler, kulak tüpüyle tedavi edilmektedir.
- Uçuş ve dalma esnasında ortaya çıkan barotravmalar sebebiyle, kulak zarına kulak tüpü yerleştirilmektedir.
- Down sendromu bulunan çocuklara, işitme kaybı yaşamaması için kulak tüpü uygulanmaktadır.
- Östaki borusunun gelişmemesi ya da doğuştan yarık damak sorununun bulunması durumunda, kulak tüpü tedavisi uygulanmaktadır.
Kulak tüpü uygulaması için ideal bulunan hastalara, mikroskop yardımıyla kulak tüpü yerleştirilmektedir. Zar üzerinde belirlenen yerlere, tüpü yerleştirmek için özel aletlerden faydalanılır.
Kulak Tüpü Kullanımının Avantajları Nelerdir?
Kulak tüpünün getirileri ve uygulama sonrası görülen faydalar, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:
- Çocukların orta kulak iltihabına yakalanma riskini ortadan kaldırır ve orta kulak iltihabının tekrarlanmasını engeller.
- Orta kulakta birikmiş sıvıların, kulakta duyma kaybı oluşturmasını engellemektedir. İşitme kaybı ortadan kalkmakta ve çocukların sağlıklı şekilde duyması sağlanmaktadır.
- Orta kulak iltihabından kaynaklanan denge ve konuşma problemleri, kulak tüpüyle giderilmektedir.
- Orta kulak iltihabı sebebiyle gelişen uyku ve davranış bozuklukları, kulak tüpüyle ortadan kalkmaktadır.
Kulak tüpü kullanımıyla, orta kulan ve kulak zarındaki problemler tamamen giderilmektedir. Kulak tüpü, geçici olarak kulak içinde kalmakta ve sonrasında kendiliğinden çıkmaktadır. Çıkarma işlemi oldukça basittir ve kısa sürede tamamlanır.
Kulak Tüpü Ne Kadar Kalmalıdır?
Kulak tüpünün takılmasının ardından, ortalama 4-12 ay boyunca kulak zarında kalması gerekir. Kulak tüpü takıldıktan sonra, çocukların kulak zarı ve orta kulak basınç sağlığı takip edilmektedir. Kulak tüpünün takılmasının üzerinden 4-6 aylık süreç geçtikten sonra, kulak tüpü kendiliğinden düşmektedir. Kulak tüpü kendiliğinden düşmediğinde, doktorlar tarafından alınmakta ve orta kulak zarı serbest bırakılmaktadır. Orta kulakta bulunan problemin devam etmesi durumunda, kulak tüpünün kullanım süresi uzatılacaktır. Kulak burun boğaz hekimleri tarafından yapılan muayene ve gözetimin ardından, kulak tüpünün ne kadar kalacağına ve tedavinin ne kadar süreyle devam edeceğine karar verilmektedir.
Kulak Tüpünün Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kulak tüpünün bakımı ve kullanım süresi boyunca, kulak burun boğaz hekimi tarafından belirtilen noktalara dikkat etmek gerekir. Kulak tüpünün kullanım süresi boyunca, denizde, havuzda ve banyoda kulak tıkacı kullanılmalıdır. Kulak tüpünün içine suyun girmemesi için uzmanlar tarafından belirlenen kulak tıkacının düzenli şekilde kullanılması gerekir. Dış kulak yolunu tamamen kapatan kulak tıkacı, suyun tüpe temas etmesini ve orta kulağa ulaşmasını engellemektedir. İçeriye su girmesi durumunda, orta kulakta iltihaplanma ve ağrılar meydana gelecektir. Kulak tüpü kullanımında, banyo ve havuz gibi ortamlarda orta kulağın suyla temasını engellemek ve uzmanlar tarafından belirtilen çizelgeye uyum sağlamak gerekir.