Burun Kırıkları
Travmaya çok açık bir organ olan burunda herhangi bir taraftan gelecek darbeler nedeniyle, ani kırıklar meydana gelebiliyor. Kırıkların tedavisi için en kısa sürede uzman hekimlere başvurulması, teşhis konulması gereklidir.
Anlaşılamayan Burun Kırıklıkları: Özellikle konu hakkında bilgisi olmayan işiler tarafından, yer değiştirmeyen burun kırıklığının anlaşılması mümkün olmuyor. Çocuklarda kemik yapısı çok daha hassas olduğu için, şekil değişiklikleri görüldüğünde çok büyük bir şekil değişimi görülmüyor. Bu durum, anlaşılamayan ve aileler tarafından üzerinde durulmayan kırıkları ortaya çıkarabiliyor. Travma sonrasında mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı ve muayene yapılmalıdır.
Kırığı Belirleme ve Teşhis
Burun kırığının kişi tarafından fark edilmeme ihtimali düşüktür. Çok nadir durumlarda burunda şekil değişikliği yaşanmaması nedeniyle hastalar tarafından, kırığın oluştuğunun anlaşılması mümkün olmayabiliyor. Travmaya bağlı bir ağrı olduğu düşünülerek hastaneye gidilme gereği duyulmuyor. Bu durum, kırığın bir süre sonra kendi kendine kaynamasına ve gerçekte kırık olan burnun son haliyle tekrar şekil almasına yol açar.
Kırık belirtileri sadece kanama ve morarma ile anlaşılmak durumunda değildir. Aynı zamanda kesik oluşumu, travma sonrası burun tıkanıklığı ve ödem görülmesi durumunda burnun kırık olma ihtimali üzerinde durulmalıdır.
Burun Kırıldıktan Sonra Ne Yapılmalı?
Travma sonrasında yapılacak olan işlemler arasında soğuk kompres ilk sırada geliyor. Burun bölgesinde, yanak bölgesinde ve üst dudağın bulunduğu bölümde soğuk kompres yapılması gerekir. Kırık yaşandıktan sonra birkaç saat içerisinde uzmanla görüşürseniz, gerekli olan işlemler hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir. Birkaç saatin ardından ödem oluşacağından dolayı, özellikle ödem nedeniyle operasyonun engellenmemesi amacıyla erken teşhis önemlidir.
Kırığın teşhisi, şekil değişikliği bulunup bulunmadığının anlaşılması, tedavi yönteminin seçilmesi oldukça hızlı bir süreçtir. Birkaç saat içerisinde gerekli tedavi uygulandığı taktirde, işlem çok daha kolay gerçekleştirilecektir. Aynı gün içerisinde doktora başvurmadığınızda ise işlem, burundaki ödem geçene dek ertelenecektir.
Burun Kırığı Tedavisi
Burun kırığında yapılacak olan işlem, kırığın yer değiştirip değiştirmemesine göre değişmektedir. Tedavide aşağıdaki işlemler yapılmaktadır.
- Kemik yapısının düzeltilmesi gerekecek şekilde bozulmaması ve yer değiştirmeyle karşılaşılmaması halinde tampon uygulanması yeterli olacaktır.
- Burnun yapısında şekil bozukluğuyla karşılaşılması ve yer değiştirme olarak tanımlanacak bir durumun ortaya çıkması halinde, operasyon gereklidir.
- Kırığın tedavi edilmesi için birkaç saat içerisinde veya en geç iki haftaya kadar doktora başvurmanız gerekiyor. Aksi taktirde burun kemiği tekrar o an oluşan haliyle kırık yapısıyla kaynamaya başlayacaktır. Düzeltme işlemleri ise ancak 6 ay geçtikten sonra, rinoplasti tekniği sayesinde yapılır.
- Burun kırığı tedavisinde genellikle lokal anestezi verilerek operasyon gerçekleştirilir. Elevatör yardımıyla burun içerisinden, elle yapılacak düzeltme işlemleriyle de dışarıdan burun kemiği eski haline getirilir. Kırılan burun kemiklerinin tekrar eski yerine getirilmesinin ardından, tampon uygulamasıyla bölgenin son haliyle kalması sağlanır. İç kısımda bulundurulan tamponlarla desteklenen kemiklerin, dışarıdan da alçıyla veya flaster kullanılarak desteklenmesi sağlanır.
- Operasyon sonrasında yaşanacak olan ağrı ve sızlamaların azaltılabilmesi, hastanın iyileşme sürecinin hafifletilebilmesi için ilaçlar verilir. Antihistaminik, ağrı kesiciler ve antibiyotikler sayesinde, kırık nedeniyle yaşanacak acının azaltılması hedeflenir.
Tedavi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler: Burnun durumuna bağlı olarak yapılacak tedavinin ardından, yeni bir hasar alınmaması son derece önemlidir. Kırık görülen bölgenin tedavi edilmesiyle birlikte, bölgeye ortalama üç gün kalacak şekilde tampon uygulaması yapılır. Doktor tarafından tamponların çıkarılmasına karar verildiğinde, iyileşme süreci de yakından takip edilir.
Kırığın durumuna ve uygulanacak olan işleme bağlı olarak yapılan alçı veya flasterlerin çıkarılma süresi ortalama bir haftadır. Burnun kemik yapısının normale dönmesi ve hassas olarak kalmaması için baskı uygulamaktan, cepheden veya yandan hasar almaktan kaçınmak gereklidir. Ağrı ve sızlamalar geçtikten sonra iyileşme süreci sonlanmış, burnunuz eski haline dönmüş olacaktır.