Burun Polipleri Nedir?

Burun polipleri, burun içindeki ve sinüslerdeki mukozal dokunun anormal şekilde büyüyerek ortaya çıkan yumuşak, ağrısız ve genellikle zararsız oluşumlardır. Bu polipler, üzüm taneleri veya su dolu kesecikler gibi görünürler ve genellikle burun pasajlarını tıkayarak nefes almayı zorlaştırabilirler. Burun polipleri, her iki burun deliğinde de oluşabilir ve küçük ya da büyük boyutlara ulaşabilir. Poliplerin neden olduğu semptomlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir.

İşitme kaybının ilerlemesi pek çok kişinin bariz bir belirti görmeden yaşadığı sorunlar arasında yer alır. İşitme kaybı özellikle günümüzde giderek yaygınlaşan yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı ile alakalıdır. Gerek eğlence yerlerinde gerekse de kulaklıkla müzik dinlerken yüksek seslere maruz kalmak duyma problemlerine yol açabilir. Ani ve uzun dönemli işitme kaybına yol açabilen bu tür koşullara karşı hazırlıklı olunmalıdır. İşitme kaybı ilerlemesi hakkında uzmanların vermiş olduğu tavsiyelere dikkat edilmelidir.

Sinüzit, burun çevresindeki sinüs boşluklarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle soğuk havaların etkisiyle sinüzit şikayetlerinde artış yaşanabilir. Sinüsler, burun boşluğuna açılan hava dolu boşluklar olup, vücudun savunma mekanizmaları içinde önemli bir rol oynar. Ancak soğuk hava ve mevsimsel değişiklikler, sinüslerin iltihaplanmasına ve sinüzit belirtilerinin daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Omicron ile influenza arasındaki fark son dönemde en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. İnfluenza kısaca; Orthomyxoviridae ailesinde bulunan ve tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Kendi içinde tip A, B ve C olmak üzere 3 farklı türü bulunmaktadır. Genelde ağır klinik hastalık tablosunda İnfluenza A ilk sırada yer almaktadır.

İnsanlar, domuzlar, at, kuş ve deniz memelerinde üzerinde hastalık yapıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Tıp literatüründe influenza adı verilen grip hastalığı, influenza virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu olarak da tanımlanabilir. Grip belirtileri bu tür rahatsızlıklarda yaygın olarak görülmektedir. İnfluenza belirtileri arasında ateş ve halsizlik gibi şikayetler ilk sırada yer almaktadır.

Boğaz Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Boğaz kaşıntısı, birçok insanın zaman zaman karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Çoğu zaman hafif olsa da, bazen günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Kaşıntıya neden olan etkenler çeşitli olabilir ve her birinin farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu makalede, boğaz kaşıntısının nedenlerini ve bu duruma neyin iyi geldiğini inceleyeceğiz.

Dış Kulak Yolu İltihabı Önlenebilir mi?

Dış kulak yolu enfeksiyonu, halk arasında yüzücü kulağı olarak da bilinir. Yüzücü kulağı, dış kulak kanalının tahriş olması ve iltihap kapmasıyla meydana gelir. Kanalda cildin kat kat soyulması nedeniyle egzama gelişebilir. Egzama kaşıntı yarattığı için cilt çatlar ve kulak kanalı bakteri ve mantarların saldırısına açık hale gelir. Kirli suda uzun süre yüzmek dış kulak yolu iltihabı sorunlarını meydana getiren en önemli sebeplerden biridir.

Mevsim geçişleri, özellikle hava sıcaklıklarının ani değişiklik gösterdiği dönemler, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığı zamanlardır. Vücut, bu değişimlere uyum sağlamakta zorlanabilir ve bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Gripten korunmanın etkili yollarını bilmek, bu dönemde sağlığınızı korumak için büyük önem taşır. İşte mevsim geçişlerinde gripten korunmanın 15 kuralı:

Bademcik Şişmesi

Bademcik şişmesi  küçük büyük demeden herkesin şikayetçi olduğu bir durumdur. Boğazın her iki yanında da konumlanan ve yumuşak doku kitlesi olarak bilinen bademcikler, lenfatik sistemin önemli parçalarını oluşturur. Genellikle çocuklarda sık görülen bademcik şişmesi, enfeksiyon kaynaklı meydana gelir. Bademcik iltihabına zamanında müdahale edilmezse tedavi aşamasının daha zor hale gelmesine neden olabilir.

Kulak çınlaması (tinnitus), kişinin dış bir ses kaynağı olmadan kulaklarında sürekli bir çınlama, uğultu, vızıldama veya hışırtı gibi sesler duyması durumudur. Bu rahatsızlık, birçok insanın yaşam kalitesini etkileyen yaygın bir sorundur. Çoğu zaman altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilen kulak çınlaması, nikotin ve kafein gibi maddeler tarafından da tetiklenebilir. Peki, bu maddeler kulak çınlamasını nasıl etkiler?

Öksürük İçin 10 Çözüm

Öksürüğü kesen 10 çözüm arayanlara bitki çayları ile tedavi edici karışımlar önerilir. Öksürük başladığı zaman kolay kolay geçecek gibi görünmüyorsa, öksürüğü kesen bitkisel karışımlardan faydalanmak doğru olacaktır. Öksürük için 10 çözüm arayanlara bitkisel olarak şu karışımlar tavsiye edilir.

Taze veya Kuru Ayva Yaprağı

Ayvanın hem kendisi hem de ağacının yaprakları çok uzun yıllardan beri öksürük kesmede kullanılır. Ayvanın içindeki bileşenler boğazdaki iltihaplanmalara karşı ve boğazı yumuşatıcı etki gösterebiliyor. Tedavi amacıyla içeceğiniz taze veya kuru ayva yaprağına şeker ilave etmeden tüketebilirsiniz. Kuru ayva yapraklarını 15 dakika, taze yaprakları ise 5 dakika demlemek yeterlidir.

Yaz ayları, güneşli havalarda tatil yapma, denize girme ve doğayla daha fazla vakit geçirme şansı sunduğu için birçok insan için sevilen bir dönemdir. Ancak, sıcak hava ve diğer faktörler burun kanamalarına neden olabilir. Bu makalede, yaz aylarında burun kanamalarını önlemenin ve yönetmenin bazı etkili yollarını ele alacağız.

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Boğaz iltihabı temizleme işlemleri için medikal yöntemlere mutlaka başvurulması gerekecektir. Bu yöntemlerin ihmal edilmesi halinde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Boğaz iltihabı kısaca; boğazda virüs ya da bakterilere bağlı olarak enfeksiyon oluşmasını ifade eder. Genelde kendi kendine belirli bir süre sonra düzelse de bu tür rahatsızlıklarda kendiliğinden geçmesi beklenmemeli ve kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Boğaz iltihabına ilaç tedavileri dışında doktor tavsiyesi ile bazı doğal yöntemler de uygulanabilir. Kısa sürede boğaz iltihabı sorununun çözümü için bol su tüketmek, bol bol dinlenmek, sigara kullanımına ara vermek, ballı bitki çayları tüketmek vb. temel birçok basit yöntem tercih edilebilir. 

Balgam atmak için evinizde kendi başınıza faydalı karışımlar hazırlayabilir veya doktorların tavsiye ettiği balgam söktürücü ilaçları kullanabilirsiniz. Balgam özellikle akciğer ve alt solunum yollarını koruyan mukus türüdür. Balgamın içeriğinde antikor, su, protein ve bazı tuzlar vardır. Özellikle akciğerler tarafından üretilen balgam sağlıklı bir insanda öksürük yoluyla dışarı atılır. Fakat bir türlü geçmiyorsa balgam nasıl atılır sorusunun yanıtını verdiğimiz bu yazımıza göz atarak faydalı çözümlere ulaşabilirsiniz.

Burunda kemik büyümesinin olumsuz yönleri, solunum sıkıntısı ve buna bağlı uyku apnesi oluşumu, diyabet ve kalp rahatsızlıklarına zemin hazırlaması, yorgunluk hissinin öne çıkması ve temiz havanın akciğerlere rahat ulaşamaması olarak ifade edilirler. Burunda kemik büyümesi halinde havanın burundan akciğerlere kadar olan yolculuğunda bir aksama meydana gelir. Bu durum sinüzit riskini artırır.

Kulağa su kaçarsa ne yapmalıyız sorusuna birçok farklı yanıt verilebilir. Oldukça yaygın olarak görülen bir problem olan kulağa su kaçması genelde tıkanıklık olarak kendini göstermektedir. Kısa sürede kendiliğinden geçebilen bu durum zaman zaman uzun süreli olarak seyredebilir. Kulağa su kaçması durumu ayrıca farklı sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden olabilir.

Hemen hemen her insanın hayatında en az bir kere de olsa karşılaştığı bir durum olan kulağa su kaçması durumu oldukça can sıkıcıdır. Bu durum genelde kendi kendine geçmektedir. Su çıkmıyorsa bu durumda uzman hekime başvurulması gerekecektir.

Burun eti adı verilen konkaların büyük olması ve kemik veya kıkırdak yapının eğriliği karşımıza en çok solunum problemi olarak çıkar.

Burun Eti (Konka) Nedir?

Burun eti, diğer bir ifade ile konka, burun solunumunda alınan havanın, ısıtılarak nemlendirilmesine yardımcı olan yapıdır. Solunum yolu fonksiyonlarının sağlıklı şekilde düzenlenmesinde aktif rol alır. Burun eti genel olarak, burun orta kemiği veya geniz eti ile karıştırılmaktadır. Geniz etinde problemler daha sıklıkla çocuklarda görülürken, konka ile gündeme gelen problemler ise daha çok çocukluk dönemi sonrasında görülür.