Burun eti adı verilen konkaların büyük olması ve kemik veya kıkırdak yapının eğriliği karşımıza en çok solunum problemi olarak çıkar.
Burun Eti (Konka) Nedir?
Burun eti, diğer bir ifade ile konka, burun solunumunda alınan havanın, ısıtılarak nemlendirilmesine yardımcı olan yapıdır. Solunum yolu fonksiyonlarının sağlıklı şekilde düzenlenmesinde aktif rol alır. Burun eti genel olarak, burun orta kemiği veya geniz eti ile karıştırılmaktadır. Geniz etinde problemler daha sıklıkla çocuklarda görülürken, konka ile gündeme gelen problemler ise daha çok çocukluk dönemi sonrasında görülür.
Konkalar, burun yapısının her iki tarafında alt orta ve üst olarak 3 adet şeklinde bulunur. Konka aynı zamanda yumuşak doku ve kemik olarak iki kısımdan oluşur. Hastalık ise genel olarak bu iki temel bölümdeki yapısal bir bozukluktan veya büyümeden ortaya çıkar.
Burun Eti Büyümesi Nedir?
Burun etinde büyüme, diğer bir ifade ile konkada büyüme konkanın kıkırdak ve kemik alanlarında normalin üzerinde büyümesi ile açıklanır. Çoklukla kanamaya sebep olabilir septumu karşı tarafa eğebilir.
Burun Eti Büyümesi Kimlerde Görülür?
Burun eti büyümesi görülen kişiler, daha çok alerji problemi olan kişilerdir. Alerjisi olan bireylere ek olarak, burun orta bölmesi eğriliği olarak isimlendirilen septum deviasyonu olan kişilerde veya gebelerde de yine burun eti büyümesi görülebilir.
Burun eti büyümesi genellikle alt konka üzerinde meydana gelir
Burun Eti Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?
Burun eti rahatsızlılarının sebepleri şu şekilde sıralanırlar:
- Alerjisi olan bireylerin burun yapılarında bulunan enflamasyon ve ödem ile konkada büyümeye sebep olması,
- Burun orta bölme eğriliği olan kişilerde bir tarafın daha geniş olması sebebiyle konkanın burada daha sağlıklı solunumu sağlamak için büyümesi,
- Hamilelikte hormonlara bağlı konka ödem miktarında artma,
- Konkanın kemik yapısının içinde hava bulunması yani konka bülloza oluşumu,
Burunda Et ve Kemik Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Burun eti rahatsızlığını tedavi etmek için en çok radyofrekans yöntemi kullanılmaktadır.
Son dönemlerde ise genel kabul gören en önemli öğe hangi teknik seçilecek olursa olunsun mutlaka yumuşak dokuyu döşeyen mukoza bölümünün zarardan korunması gerektiğidir. Bu yüzden kesip çıkarmayı temel alan ve mukozaya zarar verebilecek yöntemler yerine daha teknolojik uygulamalar tercih edilir. Daha çok büyümenin giderilmesi için mukoza altında yer alan dokuların ısıtılması ve bu alanda bir nedbe dokunun oluşturulması tercih edilir. Bu adım ile küçültme operasyonları sağlıklı şekilde gerçekleştirilir.
Diğer yandan konkanın kemik bölgesinde bir büyüme tespit edilmesi halinde, sadece kemik bölümünün alınarak başarılı sonuçların elde edilmesi mümkündür. Alt konka hipertrofisi olan kişiler ve alerjisi olan hastalar kortizon ve benzeri içerikli burun spreylerini kullanmalarının ardından konka büyümesinde rahatlama olabilir. Fakat büyüme, solunumu ve yaşam kalitesi etkiliyor ise operasyon ile tedavi edilmesi gerekir. Orta konka büyümesinde kişide sinüzit ile gelen burun tıkanıklığı varsa, cerrahi müdahale tercih edilir.