Dış Kulak Yolu İltihabı Önlenebilir mi?

Dış kulak yolu enfeksiyonu, halk arasında yüzücü kulağı olarak da bilinir. Yüzücü kulağı, dış kulak kanalının tahriş olması ve iltihap kapmasıyla meydana gelir. Kanalda cildin kat kat soyulması nedeniyle egzama gelişebilir. Egzama kaşıntı yarattığı için cilt çatlar ve kulak kanalı bakteri ve mantarların saldırısına açık hale gelir. Kirli suda uzun süre yüzmek dış kulak yolu iltihabı sorunlarını meydana getiren en önemli sebeplerden biridir.

Dış Kulak Yolu İltihabı Nedir?

Dış kulak yolu iltihabı, kirli suda yüzen kişilerde sık görülen bir sağlık sorunudur. Kulak salgısı temizlenirken cilt tahriş olur ve yırtılır. Kulak yolundaki hassas dokunun deforme olması sebebiyle bu bölgede mantar ve bakteri oluşumu hız kazanır. Aspergillus niger adı verilen mantarlar dış kulak yolu iltihabına neden olur. Sık sık tekrar eden ve halk arasında yüzücü kulağı olarak tanımlanan bu sorun genç yetişkinlerde daha fazla görülür.

Dış Kulak Yolu İltihabı Neden Olur?

Dış kulak yolu enfeksiyonu nedenleri genellikle pis sularda yüzme sonucu oluşur. Özellikle yaz aylarında sık sık duş almak, denize veya havuza girmek dış kulak yolu iltihabına davetiye çıkarır. Gün boyunca havuzdan çıkmayan çocuklarda dış kulak yolu iltihabı sık görülür. Bunun nedeni bilinenin aksine havuzun kirli olması değil klor seviyesinin fazla olmasıdır. Dış kulak yolu iltihabı belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Dış kulak kanalının kaşınması
  • Kulak ağrısı
  • Kulakta sarı veya yeşil kötü kokulu akıntı oluşması
  • Başı hareket ettirince kulakta ağrı hissi
  • Duyma kaybı

Sanılanın aksine sadece pis sularda değil klor seviyesi çok yüksek havuzlarda uzun süre kalan çocuklarda da dış kulak yolu iltihabı meydana gelebilir. Bol klorlu havuzlar kulak yolu florasını etkiler ve burada olması gereken zararsız bakterileri yok eder. Kulak kanalındaki flora bozulduğu zaman ise hastalığa neden olan mikrop ve bakteriler daha rahat bir şekilde çoğalır.

Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kulak temizliği yapmak dış kulak yol iltihabını önlemenin en önemli çözümlerinden biridir. Yazın kulakların nemli kalmamasına ve temiz tutulmasına özen gösterilmelidir. Havuz, deniz ve duş sonrası kulaklar en az 30 santim uzaktan düşük ısıda ayarlanmış bir saç kurutma makinesi yardımıyla kurutulabilir. Kulak kanalındaki kirin şişmesi sonucu geçici olarak işitme kaybı yaşayan kişiler kendi başına kulak temizliği yapmamalı, bu tür durumlarda hekimlerden yardım alınmalıdır.

Kulak Tıkandığında Yapılması Gerekenler

Kulak tıkanıklığı çözümü için kulak, burun ve boğaz hekimlerinden yardım almak oldukça faydalıdır. Kulak içiyle ilgili pek çok problem beraberinde kulak çınlamasına yol açabilir. Kulakta yaşanan tıkanıklık hissi, yoğunluk, ağrı ve işitme kaybı durumlarında profesyonel cihazlar yardımıyla kulak temizliği yapılabilir. Bu sayede kulak zarının yırtılması riski olmadan da dış kulak yolu iltihabı önlemek mümkündür.