İşitme kaybının ilerlemesi pek çok kişinin bariz bir belirti görmeden yaşadığı sorunlar arasında yer alır. İşitme kaybı özellikle günümüzde giderek yaygınlaşan yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığı ile alakalıdır. Gerek eğlence yerlerinde gerekse de kulaklıkla müzik dinlerken yüksek seslere maruz kalmak duyma problemlerine yol açabilir. Ani ve uzun dönemli işitme kaybına yol açabilen bu tür koşullara karşı hazırlıklı olunmalıdır. İşitme kaybı ilerlemesi hakkında uzmanların vermiş olduğu tavsiyelere dikkat edilmelidir.
İşitme Kaybı Neden Olur?
İşitme kaybının nedenleri doğumdan itibaren olabileceği gibi belirli bir yaştan sonra aniden gelişen sebeplere dayanabilir. İleri yaşlarda sık görülen işitme kaybı farklı sebeplerle ortaya çıkar:
- İşitme yapılarındaki organlarda tümör ve enfeksiyon oluşumu
- Çocuklarda orta kulak enfeksiyonları
- Kafa içi basınç artışına neden olan lezyonlar
- Ani oluşan bir kaza veya travma
- Yüksek sesle müzik dinlemek
Kulak Çınlaması Göz Önünde Bulundurulmalı
Kulak çınlaması ve işitme kaybı birbiriyle alakalı durumlardır. Genetik yatkınlığı olanlar ve yaşlılıkta kulak çınlaması sık sık meydana gelebilir. Bununla birlikte mutlaka göz önünde bulundurulması gereken olgulardan bazıları şunlardır:
- Tıkanıklık
- Uğultu
- Günlerce süren kulak çınlaması
- Baş dönmesi
Kulak çınlaması kendiliğinden iyileşen bir problem olsa da uzun süre devam etmesi durumunda iyileşme şansı daha düşüktür. Bu yüzden kulakta fark edilen bu tür olgular ihmal edilmemeli ve kulağım çınladı deyip geçilmemelidir. Birkaç gündür devam eden kulak çınlaması halinde vakit kaybetmeden kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.
Çocuklarda İşitme Kaybı Belirtileri
Bebeklerde işitme kaybı belirtileri erken dönemde dikkat edildiğinde hızlı iyileşme sağlayabilir. İşitme kaybı sinsi bir şekilde ilerleyen bir hastalık olduğu için özellikle bebek ve çocuklarda bazı davranışlara dikkat etmek şarttır:
- Bebeğin yüksek seslere tepki vermemesi
- Bebeğe seslendiğinde cevap alınamaması
- Çocukların teknolojik aletleri veya televizyonu yüksek sesle dinlemek istemesi
- Konuşmada gecikme
- Kulaklarda sarı renkte ve kötü kokan akıntı
Bu belirtilerden herhangi birini fark etmeniz durumunda vakit kaybetmeden kulak, burun ve boğaz hastalıkları hekimine başvurmanız tavsiye edilir. Yoğun bakımda kalan bebekler BERA testi ile işitme durumları sık sık kontrol edilirken doğum sonrasında siz de gerekli kontrolleri yaptırma hassasiyetini göstermelisiniz.
Yüksek Sesle Müzik Dinlemenin Zararları
Fazla sesli müzik dinlemek kulaklarda ciddi problemler yaratan yanlış alışkanlıklardan biridir. Uzun süre yüksek ses ve basınca maruz kalan kulaklar, duyu hücreleri tahrip olduğu için geri dönülemez hasarlar meydana getirebilir. Kulaklık da kulak yolunda kiri kulak zarının üzerine iterek orada topaklanmasına yol açabilir. Bu nedenle kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek her iki açıdan da kulakta işitme güçlüğü ve zamanla işitme kaybı problemlerine davetiye çıkarabilir. Uzun süre yüksek sesle müzik dinlemek kulak içi duyu organlarına zarar verdiği için bu tür davranışlardan uzak durulmalıdır.