Kulağa su kaçarsa ne yapmalıyız sorusuna birçok farklı yanıt verilebilir. Oldukça yaygın olarak görülen bir problem olan kulağa su kaçması genelde tıkanıklık olarak kendini göstermektedir. Kısa sürede kendiliğinden geçebilen bu durum zaman zaman uzun süreli olarak seyredebilir. Kulağa su kaçması durumu ayrıca farklı sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden olabilir.
Hemen hemen her insanın hayatında en az bir kere de olsa karşılaştığı bir durum olan kulağa su kaçması durumu oldukça can sıkıcıdır. Bu durum genelde kendi kendine geçmektedir. Su çıkmıyorsa bu durumda uzman hekime başvurulması gerekecektir.
Kulağa Kaçan Su Nasıl Çıkılır?
Orta kulağa su kaçması durumunda veya duş alırken kulağa su girmesi halinde birçok farklı sorun ortaya çıkacaktır. Genelde duş esnasında veya yüzme aktivitesi sonrasında kulağa su girmektedir. Bu durumda tıkalı olan kulağın yönünde başını eğerek hafif bir hareketle kulağın açılmasını sağlayabilirsiniz.
Kulağa kaçan suyun çıkarılması için kulak pamuğu, parmak veya başka bir cisim sokmak son derece tehlikelidir. Normal şartlar altında bile bu tür yöntemlerin temizlik veya başka bir nedenle tercih edilmesi önerilmez.
Kulağa Kaçan Su Çıkmazsa Ne Olur?
Kulağa su kaçması zeytinyağı veya diğer doğal yağlar kullanılarak açılabilir. Ancak bu yöntemler son derece tehlikeli olabileceği için kesinlikle önerilmez. Kulağa su kaçması halinde çene kemiğinden boğaza kadar uzanan bir gıdıklanma hissi oluşacaktır. Ayrıca işitme becerisinde de azalma görülür. Seslerin boğuk olarak duyulması gibi unsurlar da ortaya çıkar.
Dış kulak yolunda biriken su eğer kendiliğinden çıkmazsa kulak iltihabına kadar giden tehlikeli bir süreci beraberinde getirebilir. Bu nedenle kulağa su kaçması durumunda eğer belirli bir müddet kulak tıkanıklığı geçmediyse mutlaka uzman bir hekime görünmeniz gerekecektir. Kulağa su kaçması durumu ihmal edilmesi veya bilinçsizce çeşitli yöntemler kullanılması halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kulağa Su Kaçması Belirtileri Nelerdir?
Kulağa su kaçması belirtileri yaygın olarak kulak tıkanıklığı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kişilerde işitme kalitesi bir hayli düşecektir. Ayrıca günlük yaşamda da sesler boğuk olarak algılanır. Duyma sorununun şiddetlenmesi de ilerleyen dönemde mümkündür. Bu kapsamda kulağa su kaçması halinde ortaya çıkan yaygın belirtiler şunlardır:
- Seslerin boğuk duyulması.
- İşitme güçlüğü.
- Tıkanıklık hissi.
- Kulakta basınç hissetmek.
- Kaşıntı.
- Kulaktan su gelmesi.
- Kulak ağrısı.
- Boyun, yüz ve başa doğru yayılan ağrılar.
- Ateş vb.
Geçmeyen kulak ağrısı için hastaların mutlaka KBB uzmanına görünerek tedavi olmaları gerekmektedir.
Kulağa Su Kaçması Tehlikeli Mi?
Kulağa su kaçması ilaç ve diğer medikal yöntemler ile giderilmelidir. Bu yöntemler ile tedavi edilmediğinde iltihaplanma sorunu oluşabilir. Kulağa su kaçması durumu genelde kendiliğinden geçse de tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ihmal edilmemelidir.