Konka Radyofrekansı

Konka Radyofrekansı

Konka (Burun eti), burundan solunan havanın ısınmasını ve nemlendirilmesini sağlayan ve solumun işlevinin düzenlenmesine aktif şekilde yardımı dokunan bir organdır. Geniş kesimlerce konkanın yani burun etinin, çoğunlukla geniz eti ile karıştırıldığı görülmektedir. Birbirinden farklı olan bu rahatsızlardan geniz eti ile ilgili olan hastalıklara çocukluk döneminde rastlanılmaktayken, konka hastalıklarına daha çok, çocukluk sonrası dönemde denk gelinmektedir.

Konkalar, temel olarak burnun her iki tarafında üçer tane bulunmakta ve bunlar, burun içindeki konumları dolayısıyla “üst konka”, “orta konka” ve “alt konka” olarak adlandırılmaktadır. Yapısı itibariyle hem kemik hem de yumuşak dokudan oluşan konkaya yönelik rahatsızlıklar bu iki kısımdaki gelişimsel büyüme sorunları ve anormallikler sebebiyle oluşmaktadır. Klinik gözlemler; en sık görülen konka rahatsızlığının alt konka ile ilgili olduğunu, bunun yanı sıra üst konkada neredeyse hiç rahatsızlık meydana gelmediğini ve orta konkada da nadiren soruna rastlandığını ortaya koymaktadır.

Konka Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?

  • Genel anlamda, çeşitli burun eti rahatsızlıklarıyla karşılaşmakla birlikte, en sık rastlanan konka hastalığı “konka hipertrofisi (burun eti büyümesi) olmaktadır. Neredeyse her zaman alt konkada oluşan hipertrofi; yumuşak doku kaynaklı, kemik büyümesi kaynaklı ya da her ikisinin birden büyümesi kaynaklı olabilmektedir. Burun eti rahatsızlıklarına yönelik doğru tedavinin uygulanabilmesi için hastalığın neden kaynaklandığının doğru şekilde saptanması gerekmektedir.
  • Konka büyümesine yönelik rahatsızlıklardan bir tanesi de alerji kaynaklı yumuşak doku büyümesi sonucunda meydana gelmektedir. Burunlarındaki dokularda yer alan enflamasyon, alerjik kişileri burun için dokularında kanlanma ve ödem yaparak ve de hücre artışına sebep olarak, konkanın yumuşak dokusunda büyümeye neden olmaktadır.
  • Burun orta bölmesi eğriliği (Septum Deviasyonu) olan bireylerde burun boşluğu daha geniş olmaktadır. Burun eti, daha geniş olan bu boşluğu daraltmak adına büyüyebilmektedir.
  • Bir diğer rahatsızlık sebebi, konkanın kemik yapısının içinde hava olması ile ilgilidir. Orta konka ile ilgili olan bu hastalıkta, burun-içi sinüslerini meydana getiren hava kesecikleri, orta konka kemiğinin içinde oluşmaktadır. Bu konka sorunu önemsiz olabileceği gibi cerrahi müdahale isteyecek kadar ciddi de olabilmektedir.

Konka Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

  • Öncelikle konka rahatsızlığı olan kişilerin burun tıkanıklığı (özellikle alt konka hipertofisinde) şikayetleri vardır. Bu durumdaki kişiden ileri tetkik için, sinüs tomografisi istenir.
  • Temel olarak, alt konka hipertofisinde tanı için fiziksel muayene yeterlidir.
  • Şayet hipertrofi ön uçta değil de arka uçta meydana gelmişse, hastalara endoskopik muayene yapılmaktadır. Bu şekilde burun eti yapısı bütün olarak gözlemlenmektedir.
  • Orta konka rahatsızlığı da alt konkanınkine benzer şekilde fiziksel muayene ile saptanabilmektedir. Fakat net tanı koymak için çoğunlukla tomografi istenmektedir. Tanı için tomografi yeterli olmakla birlikte, bu yöntemle hastanın sinüslerinin ne durumda olduğu da tam olarak gözlenebilmekte ve doktorun tedavi yöntemi de bu şekilde netlik kazanmaktadır.

Konka Radyofrekansı Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

  • Burun eti hastalıklarının tedavisi için tercih edilen tedavi yöntemlerinden önemli bir tanesi konka radyofrekansı olmaktadır.
  • Radyofrekansı ile burun eti küçültme ameliyatı anlamına gelen konka radyofrekansı ameliyatı, genel ya da lokal anestezi altında yapılabilmektedir.
  • Genel anestezi, yaygın olarak kıkırdak eğriliği operasyonu uygulanacağı zaman tercih edilmektedir.
  • Buruna lokal anestezik içerikli pamuklar yerleştirdikten sonra, alt konkalara lokal anestezikler (adrenalin içermeyen) enjekte edilmektedir.
  • Daha sonra mukoza altına radyofrekans cihazı ile birkaç alandan girilmekte ve burun etinin iç bölümüne radyofrekans uygulanmaktadır.
  • Bu yöntemle koagülasyonla fibrozis oluşturulmakta ve neticede, uzun dönemde konkaların küçülmesi sağlanmaktadır.
Konka radyofrekansı operasyonu; oldukça kısa süren ağrısız bir işlem olmakla birlikte, ameliyat sonrasında çoğunlukla tampon da konulmamaktadır.