Seröz Otit ve Kulak Tüpü

Seröz Otit ve Kulak Tüpü

Orta kulakta sıvı birikimi anlamına gelen Seröz Otit, sıkça karşılaşılabilen kulak içi rahatsızlıklardan bir tanesidir. En basit tanımıyla Seröz Otit, kulak zarının arkasında ve orta kulak boşluğunda, kulağın kendi ürettiği salgının birikmesidir. Orta kulağın hava alamaması, kulak salgılarının boşluğu doldurması ve mukozadaki havanın emilmesi ile oluşan dokulardaki sıvının çekilmesi neticesinde orta kulak sıvıyla dolmaktadır. Bu duruma Seröz Otitis Media - SOM ve Efüzyonlu Otitis Media – EOM adı verilmektedir.

Orta kulak sıvı birikimi ile ilgili bilinmesi gereken, biriken sıvının orta kulağa dışarıdan gelmediği ve vücudun ürettiği bu sıvının bir iltihap türü olmadığıdır. Seröz Otit’te östaki borusu aracılığıyla orta kulaktan genze akması gereken salgı, östaki tüpünün tıkanması sebebiyle genize ulaşamayarak orta kulakta birikmektedir.

Seröz Otit’in Zararları Nelerdir?

Orta kulakta birikme yapan bu sıvı, zamanla hem koyulaşmakta hem de sıvının kıvamı git gide yoğunlaşmaktadır. Orta kulakta sıvı birikiminde önemli olan gerekli önlemleri zamanında almış olmak gerektiğidir. Hafif ve kolay atlatılabilecek olan bu rahatsızlığa gerekli ilgiyi göstermemek neticesinde sorun büyümekte ve bu durum da pek çok açıdan sıkıntılı olabilmektedir, çünkü:

  • Orta kulağın sıvı ile dolarak kulak boşluğunun havalanmasını engellemesi, kulak kemikçiklerinin ve kulak zarının işlevini bozarak, işitmeyi azaltmaktadır.
  • Orta kulak havasız kaldığı için buradaki negatif basınç artabilmekte ve bunun neticesinde de ilerleyen dönemlerde kulak zarı içeri çökebilmektedir.
  • Tedavi edilmeyen Seröz Otit sonucu kulak zarında meydana gelen çöküntü, zarın orta kulak boşluğuna yapışmasına sebep olabilmektedir.
  • Kulağa sıvı birikimi ile orta kulaktaki kemikçikler aşınmakta ve zarar görmektedir.
  • Kalıcı Duyma azalmaları meydana gelebilmektedir.
  • Tedavisi oldukça güç olan kronik iltihaplar oluşabilmektedir.

 Kulakta Sıvı Birikimine Yönelik Tedavi Nasıldır?

  • Eğer, orta kulakta birikmiş olan sıvı, östaki borusunu geniz ve boğaz yoluyla tıkayan bir yapıda değilse, bu durumda problem 2 -3 ay içerisinde düzelebilmektedir.
  • Zararsız ve hafif sıvı birikiminde ilaçla tedavi mümkün olduğu gibi genellikle ilaçsız şekilde hastalığın çözüldüğü görülmektedir. İlaçsız geçecek süreçte sıvı birikiminin seyri dikkatle izlenmeli ve takip edilmelidir.
  • En sık kullanılan ilaçla iyileştirme yöntemi antibiyotikler olmaktadır. Tanı ilk konulduğunda, rahatsızlık genellikle enfeksiyon kaynaklı olduğu için antibiyotik ilaçlar verilmektedir.
  • Bunun yanı sıra Seröz Otit tedavisinde, ödem sökücü ya da dekonjestan türevli ilaçlar da kullanılabilmektedir.
  • İlaçla tedaviden yanıt alınamaması durumunda kortizon gerekebilmektedir.

Seröz Otit Tedavisinde Cerrahi Yöntem: Kulak Tüpü

Seröz Otit ve kulak tüpü; tedaviye rağmen 3 aydan fazla süredir kulakta sıvı birikiminin hala devam etmesi durumunda, kulak zarında çökme meydana gelmesi halinde ve 30 desibelden fazla işitme kaybı yaşanması halinde gündeme gelmektedir. Kulak tüpleri küçük, ortasında lümeni olan, silindir biçimli tüplerdir. KBB uzmanı tarafından açılmış olan bir deliğe yerleştirilen bu tüp, orta kulaktan hava geçişi yapılmasını sağlamaktadır. Metal, çelik ya da plastik ve benzeri malzemelerden üretilmiş olan türleri bulunabilmektedir.

Kulak Tüpü Ne Kadar Süre Kalmaktadır?

  • Kulak tüpünün ne kadar kalacağı tüpün cinsine bağlı olarak değişmektedir.
  • Kulağa ilk defa tüp takılacaksa, çoğunlukla kısa süre kalacak tüpler tercih edilmektedir. Bu tüpler ortalama olarak 6 – 9 ay kadar durduktan sonra vücut tarafından atılmaktadır.
  • Şayet kulak tüpü çocuk hastadan 1 yıl içerisinde kendiliğinden atılmazsa, hafif bir anesteziyle ve hekim müdahalesiyle çıkartılmaktadır.
  • Kulak tüpleri, hekim öngördüğü taktirde ve onun kontrolünde 1 yıldan fazla kalacaksa hekim tarafından çıkartılmaktadır.